STRÁNKY KNIŽNÍ SÉRIE MEČ A...

STRÁNKY KNIŽNÍ SÉRIE MEČ A...
Informace o knížkách

úterý 5. února 2013

LESK A BÍDA RECYKLACE


            Všechny televize nějakým způsobem recyklují. A nejen seriálové příběhy, kdy to samé v bleděmodrém zaplní minuty času alespoň ve dvou, ve třech odlišných produkcích, protože v té první to u diváků přece tak pěkně fungovalo. Televize recyklují i samotné pořady. Výchozím produktem je maličko jiný fráček u pořadu nového, případně další vyplivnutá rychlokvašená hvězdička, jde-li o pořad soutěžní.
            K dokonalosti toto umění přivedla televize Prima svými pořady o vaření. Konkrétně formátem Prostřeno, který jede neúnavně již několik let v podvečerních hodinách, který přetransformovala do VIP Prostřeno. Dokud se zdálo, že půjde jen o letní výplň nebo-li vatu pro období, kdy diváci před namodralým svitem obrazovky dají přednost posezení s přáteli, dovolené a jiným aktivitám, šlo o nápad pochopitelný a snad ani ne špatný. Jistě, nedalo se od něj čekat nic víc než po tisící znovu a stále dokola opakované herecké (režisérské, zpěvácké atd. atd.) historky, ale budiž.
            Ovšem televize se pravděpodobně namlsala toho, že podobné pořady se dají vyrobit rozhodně levněji než seriál, neřku-li tzv. solitér, tedy hodinu až hodinu a půl trvající pořad. Ten totiž také potřebuje vybavit studio, také potřebuje kostýmy, také je nutné najít správné reály, ale jednorázově, nedají se zužitkovávat tak, jako v nekonečných seriálech… prostě do nekonečna (ano, i tady je recyklace velmi užitečná, zvlášť když leckteré sofa jen s novým potahem může přejít zase jinam).
            Léto přešlo a VIP kuchtíci a kuchtičky nám na obrazovce zůstaly. Jistě, místní rybník slavných není příliš velký, ta nej jména začala docházet, ale televize je vynalézavá. Oprášila tedy popové hvězdičky let osmdesátých i sedmdesátých, ze zaprášených koutů zapomnění vytáhla dětské hvězdy, kterým na chvilku dopřála pocit, že jsou zase cool a in a slavné…
            Týdny ale letí a ani těchto nově resuscitovaných VIP není dost. Pořad se tedy obmění znovu. Tentokrát se podíváme, co velké hvězdy naučily své potomky a jen tak mimochodem třeba dojde i k vyrobení nějaké té nové hvězdičky, která by výhledově mohla ukuchtit něco bez maminčiny přítomnosti v nějakém letním speciálu roku 2015 a dále… To je samozřejmě produkt vedlejší, stejně jako kniha receptů a je lepší se ani nesnažit spočítat, kolik slavných a známých (leckdy spíš profláklých) tváří nás se svým kuchařským umem seznámilo nejen na obrazovce, ale i na papíru…
            Zatím se zdá, že lze tímto způsobem zaplňovat dva až čtyři večery v týdnu donekonečna. Pro oživení občas jeden večer v týdnu vyšperkovat hledáním dalšího talentu, na který si nikdo ani nevzpomene už pět minut po odvysílání finále. Tím lépe – o to nadšeněji se bude hledat další talent, adept na zapomnění…
            Přesto se nemůžu zbavit pocitu, že je to nefér. Nefér vůči divákům, kteří vůbec nedostanou šanci vidět pokus o něco nového – a ano, buď to nové přijmout, nebo odmítnout, to je prostě riziko povolání. Nefér i vůči těm, kteří podobné pořady vytvářejí, protože veškeré jejich kreativitě jsou předem pečlivě zastřižena křidélka, protože tohle přeci funguje, tak co na tom měnit… A to je smutný pohled i kdyby se člověk stokrát zasmál tomu, koho se zase podařilo vytáhnout z nějaké ukryté, polozapomenuté komnaty…

Zdroj fotografie: ciur.cz
PS:
Recyklace vážně "jede", TENTO počin budiž důkazem :-)

1 komentář:

  1. Přesný. Na Prostřeno jsem občas koukala, docela jsem se divila, s čím dokáží lidi vylézt na veřejnost a vydávat to za vrchol kuchařského umění. Nezapomenutelný byl díl se slečnou, která rozmrazovala kachnu za pomoci horké vody z rychlovarné konvice, aby posléze řešila, kdeže má ta kachna prsa. Tam jsem se docela pobavila.

    Faktem je, že se mi to už vážně přejedlo. V.I.P. Prostřeno jsem viděla jednou a potom ještě na netu koukla na Báru Nesvadbovou, když kolem toho bylo takové pozdvižení, abych shledala, že jsem žádné pozdvižení neshledala. Víc na to nekoukám.

    Sledovat pořád dokola, jak lidi patlají knedlíky a zdrcne se jim omajda, se mi už zajídá.

    I.

    OdpovědětVymazat